pátek 1. července 2011

Výpověď paní E. M., matky autistického syna, osobní zkušenost s PO v ČR (1996)

S laskavým svolením paní E. M. zprostředkováváme příběh, o který se již podělila na blogu Carllita v listopadu 2007 a také na webu Postižené děti v diskusi pod tímto článkem v lednu 2011:
„Je to již asi 15 let, kdy můj autistický syn s MR (extrémně hyperaktivní) na doporučení lékařky, nastoupil do tehdy zřejmě jediného předškolního zařízení, které se autismem zabývalo, aby dostával nové podněty a odborné vedení.

Měli jsme poměrně čerstvou diagnozu a v té době jsem o autismu neměla ani páru. Jelikož BOHUŽEL v té době nebylo o internetu ani zdání, tak jsem sháněla informace hlavně v tehdy dostupných knihách, kterých bylo opravdu v češtině poskrovnu. Byla jsem se zařízením spokojená, neboť přístup p. ředitelky na mě udělal velice dobrý dojem. Ovšem jednoho dne jsme si přišli vyzvednout syna a už od hlavního vchodu jsem slyšela jeho příšerný řev. Běželi jsme po hlase a co jsem viděla mě naprosto šokovalo. Jakási paní seděla na židli a našeho syna svírala rukama a nohama v jakémsi propletenci, aby se nemohl hýbat a řvala na něj "ticho"!! Kluk byl úplně zpocenej, přímo brunátnej! Jelikož je nemluvící autík, tak opravdu jen řval. Když jsem to viděla, tak jsem ho paní vzala a zeptala se: "Co to děláte"???, odpověděla,že je to metoda vyhoření, kdy se dítě pevně drží dokud nevyhoří!!!Neměla jsem vůbec slov. Kluka jsem v šoku oblíkla a utekla. Manžel se ptal p. ředitelky, kdo je ta paní a ona odpověděla, že psycholožka - odbornice na autismus. Manžel řekl, že už tam syna nedáme, protože s touto metodou absolutně nesouhlasíme.
Časem jsme na tuto "příhodu" pozapoměli, ale když jsem slyšela o propagaci této metody, tak jsem koukla na stránky p. Prekopové a málem to se mnou šlehlo!!!!!!! Bezpečně jsme jí s manželem poznali, protože tuto tvář nikdy nezapomeneme. Když jsem se dívala na dokument ČT, tak jsem pochopila,že již zřejmě sama tuto metodu na dětech neaplikuje (proč asi??), ale vehementně asistuje "rodičům", které NIKDY nepochopím!!! Budím se hrůzou, že až se jednou nebudu moct o syna starat, najde "terapeut", který bude tuto metodu aplikovat na mém nemluvícím autistickém dítěti v nějakém ústavním zařízení!!!!!!!!!
Přeji vám i vašim dětem všechno dobré!!!!!!!!!!!!!"

E. M., 25. 1. 2011

Pozn.: Uveřejněno se souhlasem paní E. M., jejíž identita a také identita výše uvedeného předškolního zařízení je redakci známa.

3 komentáře:

  1. Nase deti se neumi branit a neumi nasledne vypoveďet co se delo :(
    Na to oni spolehaji :/

    OdpovědětVymazat
  2. A o co těm lidem vlastně jde? Vůbec to nechápu..

    OdpovědětVymazat

 
Copyright 2010 Pevné objetí
Design by Introblogger | This template is brought to you by : allblogtools.com