pátek 1. července 2011

Právní názor na terapii pevným objetím zveřejněný v časopise Psychologie dnes 5/2011

Vážená redakce,
jsem právnička s praktickou zkušeností v oblasti práva rodinného a chci reagovat na článek otištěný v březnovém čísle pod názvem Spor o terapii pevným objetím.
Práva dětí jsou v naší republice chráněna hned několika zákony, z nichž lze uvést Úmluvu o právech dítěte, zákon o rodině, zákon o sociálně právní ochraně dětí.

Obejměte dítě a nechte je trpět

V Česku jde do módy terapie pevným objetím, která vyvolává velké spory. Rodič při ní autistické či jinak handicapované dítě dlouho objímá násilím proti jeho vůli. Má se tím obnovit citové pouto. Podle kritiků jde o týrání.

Výpověď Ginger, oběti tzv. terapie pevným objetím

Materiál je převzat z webu Stop Child Torture (Zastavte mučení dětí), který shromažďuje výpovědi obětí holding/attachment terapií (tzv. survivors). Z tohoto webu pochází jak rozhovor s Ginger, tak komentář autora webu Waywarda Radishe. Výpověď Ginger je pro nás zajímavá tím, že Ginger hovoří přímo o pevném objetí dle Jiřiny Prekopové, které na ní praktikovala její matka. Ginger je z Německa. Oba články pochází ze září 2008.

Výpověď paní M. J., matky chlapce s PAS, osobní zkušenost s PO z ČR (2010)

Náš 12letý syn Marek je autista s mentální retardací a hyperaktivitou, nemluví a v posledních měsících máme největší problémy s jeho agresivitou. Sotva začal jako malý chodit, hned běhal jako „neřízená střela“ bez rozumu, bez pudu sebezáchovy. Bylo to náročné období, každou chvíli úraz, nedalo se to uhlídat.
Od 5 let jsem Marka denně vozila 30 km do speciální školy v Brně, celých 6 let. Ve škole ho zvládali skvěle! Mělo to však jeden háček, naše složité cestování, nemám totiž řidičák.

Výpověď paní E. M., matky autistického syna, osobní zkušenost s PO v ČR (1996)

S laskavým svolením paní E. M. zprostředkováváme příběh, o který se již podělila na blogu Carllita v listopadu 2007 a také na webu Postižené děti v diskusi pod tímto článkem v lednu 2011:
„Je to již asi 15 let, kdy můj autistický syn s MR (extrémně hyperaktivní) na doporučení lékařky, nastoupil do tehdy zřejmě jediného předškolního zařízení, které se autismem zabývalo, aby dostával nové podněty a odborné vedení.

Výpověď paní K. T., matky chlapce s PAS, osobní zkušenost s PO z ČR (2010)

Jsem máma 4letého klučíka. Po problémech ve školce jsme začali chodit ke klinické psycholožce do Příbrami.
Doporučila nám pevné objetí bez jakéhokoliv vyšetření syna, jen si s námi povídala a na základě toho nám to bylo pevné objetí doporučeno, bez ukázky. Když tajtrdlik dostal záchvat, tak jsem to zkusila. Bylo to před rokem, když mu byly necelé 3 roky.

Therese Joliffe, osobní zkušenost s PO

„Utrpení způsobené terapií objetím bylo pro mne nesnesitelné. Terapií se u mne nedosáhlo ničeho. Moje zklidnění pramenilo z vyčerpání. Ze svého zážitku jsem byla v takovém šoku, že jsem se chvíli nedokázala ani hýbat, ani myslet.“

Ľuba, dívka s AS, názor na PO

K samotnému TPO v skratke: Prekopová hovorí, že dieťa sa má objímať, aby bolo vnútorne slobodné. Avšak, ako možno obmedzovaním slobody (držaním dieťaťa v zovretí) dosiahnuť, aby bolo slobodné? Násilie má viesť ku slobode? Veď to je čisté protirečenie, nezmysel.

Pevné objetí dle dr. Prekopové

Hlavní postuláty své Terapie pevným objetím (TPO) formulovala dr. Prekopová zde:

http://www.prekopova-pevneobjeti.cz/Pevn%C3%A9objet%C3%AD/POnbspjakonbsp%C5%BEivotn%C3%ADnbspforma/tabid/55/Default.aspx

Výstižný obrázek terapie poskytuje dokument „Mámo, táto, obejmi mě“
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10267432237-mamo-tato-obejmi-me/410235100021005/
 
Copyright 2010 Pevné objetí
Design by Introblogger | This template is brought to you by : allblogtools.com